Doğuş sözlerini şöyle sürdürdü. “Yönetmeliklerle ilgili yetersizlikler veya yorumlamadan kaynaklanan uygulama sorunları var. Bu yüzden iş kesiminin sağlıklı ve hızlı gelişemiyor. Denetim çok önemli, Ancak daha da önemlisi bu denetim hangi şekilde ve hangi ölçütlere göre ve kim tarafından yapılacak. Bu yeni bir iş kesimidir. Olay Türkiye’de yenidir.Bu iş kesiminin ilk girişimcileri olarak gerçekten büyük mücadeleler verdik. Bildiğiniz gibi ülkemizde bu solucan varlığı olmasına rağmen bunları kültür olarak geliştirip çoğaltacak alt yapı yoktu. Bugüne gelmek için solucanın elde edilmesi Türkiye’ye getirilmesi gerçekten büyük emek ve çaba gerektiriyordu. Bugün dernek kurmak aşamasına gelmekten dolayı memnunum. Şu anda Pazar doğrudan tarımsal üreticiye değil birbirine canlı solucan kültürü satışı ile ayakta duruyor. Solucan burada önemli bir işçi. Üretim için ve kapasite artırımı için solucanları çoğaltmaya ihtiyacımız var. Bu dernek, yani Tosgeb çok iş yapacak. Bu derneğin kurulduğu andan itibaren bakanlıkla işbirliği içinde çalışması çok önemli. Ziraat fakültelerindeki bilimcilerin bu alana ilgisi ve bize yeni bilgiler sunması çok önemli. Tosgeb bu çalışmaları yaparken sahtecileri de takip edip, sahadan çıkarması gereklidir. Bu nasıl yapılacak mutlaka bakanlıkla işbirliği içinde yapılacaktır.
Eğer ölçütlerin neler olacağı hızla belirlenirse diğer adımları atmak daha kolay olacaktır. Ben kurultay dolayısıyla bir öneri de bulunmak istiyorum.
Bu ürüne nasıl bir ad verileceği zaten birkaç yıldan beri tartışma konusudur. Bu ürüne Türkçe solucan boku demek yerine Amerikalılar gibi (Vermicompost) olarak ifade edebiliriz veya doğrudan solucan humusu adını kullanabiliriz dedi. Doğuşun bu önerisi üzerine söze giren bazı bilimciler ise bu görüşe karşı çıktılar ve Rusya ve ona bağlı ülkelerinde Fransızca kaynaklı olarak bitki bilimi ile ilgili bitkilerin çürümesiyle oluşan koyu renkte organik toprak anlamına gelen (Bio – humus) adının kullanıldığını doğrulamakla birlikte biz bu görüşe katılmıyoruz.
Bu adlandırma hatalıdır. Bu ürün bitkilerin çürümesiyle oluşan koyu renkte organik bir toprak değildir. Dolayısıyla Bu Solucan Humusu değildir. Bu çok açık ve net bir konudur. Bu ürün doğrudan solucanın beslenmesi sonucu dışkılaması ile ortaya çıkan bir hammaddedir. Bu işlenerek ticari ürüne dönüştüğünde buna en doğru ad ‘Solucan Gübresi’ ifadesidir. Doğrusu budur. Zaten halkımızda bunu yaygın olarak kullanmaktadır” dediler.